mandag 22. desember 2014

Saturnalia, gaver, dikt og søtsaker

Det er jul og vintersolverv, eller Saturnalia, som romerne ville sagt det. Saturnaliefesten var en av de største og viktigste romerske festene og en forløper for vår jul - og er tidligere omtalt på i et annet blogginnlegg. I dag skal vi vie oss til den eldgamle tradisjonen ved å gi hverandre gaver i den forbindelse.

Saturnaliene var nemlig en familie- og vennefest mer enn en stor offentlig feiring. Det var nå også romerne utvekslet gaver og hadde etegilder. Romerne strevde nok like mye med å finne presenter til hverandre som vi gjør i dag, men da fantes det råd å få. En av mine absolutte favorittforfattere fra antikken er Martial - et navn som han på ingen måte levde opp til (det er knyttet til krigsguden Mars, og vi finner det igjen i det engelske martial arts). Martial var en storbydikter og livsnyter, opprinnelig fra Bilbilis i Spania, men kjent for sine humoristiske og pregnante epigram fra hverdagsliv og fest i Roma. Han passet på å gi ut sine små diktbøker i lagom tid før saturnaliene, slik at de kunne være aktuelle som presenter. Vi har bevart 12 slike diktsamlinger av Martial, hvor flere av epigrammer dreier seg om høytiden. Men Martial har også gitt ut to helt spesielle saturnaliebøker eller gavebøker. Den ene kalles Xenia og er en små verslinjer som skulle følge ulike typer mat- og snacksgaver man ønsket å gi bort. "Du kan få hele denne gavesamlingen for fire sestertser", sier Martial i det tredje lille diktet, "og du kan jo gi dem videre istedet for gaver, om du har det like trangt som meg." Så følger 123 små dikt på to verslinjer om ulike mat og drikke man kan gi bort, alt fra linser og mel til oster og svaner. Men ikke overraskende får vi også tjue vinanbefalinger, som denne som henspiller på at honning som man blandet med vin for å få den populære drikken mulsum (romernes julegløgg?) kunne være kostbart. Greiere da med en rimelig, søt vin:

106 Passum (Rosinvin)
Vinhøsten i Gnosia fra minoiske Kreta produserte denne
for deg. Den er vant med å være fattigmannsmulsum

En annen følger en krukke med vin fra Albanerfjellene - kanskje en forløper for Frascativin og spiller på den juliske keiserfamiliens påståtte aner tilbake til Iulus, Aeneas' sønn som skulle ha grunnlagt Alba Longa, forløperen for Roma her:

109 Albanum
En mild årgang fra Caesars egen kjeller,
stolt av det juliske fjellet

For den med like god råd som smak, var en eldgammel årgang med falernervin en utsøkt gave, men neppe så gammel som Martial her antyder - fra kongetida før republikken:

111 Falernum
Massikervinen har kommet fra Sinuessas vinpresser;
Under hvilken konsul? Det var ingen.

For den som har langt mindre å rutte med, anbefaler Martial en vin fra Marseille:

123 Massilitanum
Når du skal gjøre gjengjeld for hundre borgere,
da kan du servere røkt vin fra Massilia.

Den andre av Martials små gavebøker heter Apophoreta tar for seg et bredt spekter av gaveanbefalinger, som for eksempel et drikkebeger, eller en nattbordslampe:

39 Lucerna cubicularis
Jeg er en lampe bevisst den søte seng
Hva enn det behager deg å gjøre, er jeg tyst.

Jeg vet ikke om du finner så mange aktuelle gavetips for juleinnspurten i år hos Martial, men det er jo alltid hyggelig med noe som kan nytes, enten det nå er søtsaker, kaker, pølser, skinker eller en krukke med god vin. Denne julas anbefaling blir dermed en krukke fra kultvinmakeren Bruno Giacosa Dolcetto D'Alba (2012, kr. 225,-). Dolcetto betyr jo den lille søte og er en drue som ikke trenger seg på, men som er tilstedeværende på sin stillferdige måte, som Martials soveromslampe, og gir lys, håp og behag til den som får gleden av å oppleve druene så godt behandlet som her. En flott stram balanse og herlig smak av bringebær. Den er nok noe tander til de store kjøttmiddagene, men prøv den til juleskinka eller nyttårskalkunen og du blir neppe skuffa. Eller når du er lei alle høytidsrettene og vil ha kylling.

God jul - Io Saturnalia!


1 kommentar:

  1. I don’t know how should I give you thanks! I am totally stunned by your article. You saved my time. Thanks a million for sharing this article.

    SvarSlett