lørdag 5. januar 2013

Antikkens samfunn og Norge i 2013

Nyhetene om et fantastisk nytt arkeologisk funn under Piazza Venezia i Roma har gått verden rundt nå i romjula - og selv en liten notis nådde Aftenpostens spalter. Rossella Rea og hennes team har gravet ut og identifisert et konserthus, eller som vi ville kalt det idag, et konferansesenter, fra Hadrians tid. Nå er det jo slik med nyheter om antikken at de ikke er helt så nye som andre nyheter og dette bygget har vært kjent i noen år nå. Men det er bare å glede seg til siten åpner og det blir en mulighet til å vandre rundt her hvor romere formodentlig har hygget seg med sang, musikk, poesi, teater og sikkert et beger med god vin.

2013 kan bli et godt år for alle Oslofolk som er opptatt av antikken, men det kan også bli et litt trist ett. Flere gode nyheter venter nemlig den som har ledige torsdager: Fritt ord innbyr til forelesningsrekke om Antikke samfunn - Politikk, offentlighet og makt. Åtte torsdager denne våren byr de på foredrag av førsteamanuensis i antikkens historie, Knut Ødegård.
Her er programmet: Fritt Ord - Antikkens samfunn

Denne forelesningsrekka avløser en spennende rekke med foredrag om antikken som denne høsten har gått for fulle hus på Litteraturhusets Historisk søndag. Interessen for antikken er det ingen ting å si på. Men når det også kan bli et trist år, er det fordi når året er omme, står etter alt å dømme den siste professorstolen i klassisk arkeolog ved Universitetet i Oslo tom. "Faglige prioriteringer" gjør at så mye av ressursene som mulig skal kanaliseres til områder der man i utgangspunktet er størst og sterkest, og det vil i praksis ofte si moderne tid og norske forhold. Det blir litt som om medisinerne skulle prioritere bare kroppen fra navlen og opp. Jeg mener stadig dette er uklokt og at humanioras styrke er mangfoldet og dets berettigelse er knyttet til utdanning og samfunnsrelevans. La oss håpe det kommer en endring, før det er for seint.

Inntil videre tar vi sjansen på at det blir et riktig godt år. Og ettersom en av landets største vin- og antikkentusiaster, Lars Rein-Helliesen, feierer sin 45-årsdag i dag, faller valget på det beste Italia kan by på av musserende,  Bellevista Franciacorta brut docg, gran cuvèe pas operé 2005 (kr. 399,-). Dette er toppvinen til Bellavista, som gjerne ligger og godgjør seg i mange år til. Strålende rett og slett, både på farge og smak. Overgår det meste fra Champagne i samme prissegment. La festen begynne. Og la oss også huske filosofen Demokrits ord: «Et liv uten fester er som en lang reise uten vertshus».

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar