onsdag 30. mai 2012

Vinens veier fra Roma - Vin og Ruins første vinhistoriske seminar

Vin og Ruin har arrangert vinhistorisk seminar ved Det norske institutt i Roma i forrige uke (23.-24. mai). Det var gøy!

For første gang i historien lykkes vi med å samle historisk orienterte vinprodusenter, en internasjonal ekspert på vindruer og vindyrking, skandinaviske antikkforskere, norske og italienske journalister, redaktører og skribenter som arbeider med mat og vin, kjøkkensjefer, vinkelnere og andre interesserte til et felles symposium om vinens antikke røtter.


Det hele startet med en innføring i druegenetikk og bevisene for at de fleste moderne europeiske druetyper stammer fra heunisch, en drue som viste seg å tåle kaldere klima og dermed de romerske legionenes nye utposter langs Rhinen og Donau, da soldatene begynte å plante sine egne vinranker. Fortjenesten for dette ble tillagt Marcus Aurelius Probus (romersk keiser mellom 276-282), ettersom han omgjorde keiser Domitians edikt som forbød kommersiell vindyrking utenfor Italia. (Selv om vi må legge til at det forbudet i varierende grad ble etterlevet). Dernest fikk vi vitnesbyrd fra to vinprodusenter om deres aktive forhold til den antikke kulturhistorien. Det er ikke selve produksjonen man forsøker å gjenskape - selv om det finnes en nisje med naturvinprodusenter - men interessen dreier seg rundt vinmarker, druetyper og kultiveringsteknikker. Italias varemerke og kommersielle fortrinn har vært og vil fortsatt ligge i kombinasjonen av historie, variasjoner i druer og appelasjoner og høy kvalitet.


Symposiets andre dag ble viet til antikke romere og moderne nordmenns forhold til vin. Vi hørte foredrag om romerske vinproduksjon, handel og markeder, om vinens religiøse funksjon i romersk kultvirksomhet og ikke minst vinens plass i romersk dagligliv og i de keiserlige banketter. Vi fikk også en gjennomgang av Italias moderne vinindustri og nordmenns begeistring for italiensk vin. Med de supre vinhusene Planeta, Col d'Orcia og Feudi di San Gregorio som sponsorer og ivrige deltagere var kvaliteten på debatten såvel som vinen alldeles utmerket. Synes nå jeg, men man skal ikke anmelde seg selv. In vino veritas, er et kjent romersk ordtak - her knyttet til beretningen fra en av de tilstedeværende: http://vinofil.no/2012/05/reisen-til-roma/

Det er da naturlig å hente fram en nydelig rødvin som vi fikk servert under seminarets spesielle wine-makers' dinner på en av Romas mest ærverdige og ekte restauranter, Checchino dal 1887, midt blant potteskårene i Montestaccio. Vi har tidligere vært innom brunelloen til Col d'Orcia i denne bloggen - vi fikk da også en ekstraordinær brunello riserva 2000 fra magnumflasker til hovedretten (kanin). Her skal vi imidlertid trekke fram en noe lettere rødvin som ble servert før vi kom så langt, nemlig "bordvinen" fra Col d'Orcia, Rosso di Montalcino (kr. 197,50). Dette er en mini-brunello, med masse trøkk og mørke, friske bær. Super til kjøttretter med mye smak. Står seg også godt alene i glasset.

2 kommentarer:

  1. flott artikkel, dette er en av favoritt bloggene mine

    besøk meg her tilbudsvarer.blogspot.com

    SvarSlett
  2. flott artikkel, dette er en av favoritt bloggene mine

    besøk meg her tilbudsvarer.blogspot.com

    SvarSlett