tirsdag 1. mai 2012

Kal. Mai. - dies operarii!

I dag er det arbeidernes dag, det som på god latin må bli dies operarii, ettersom en allminnelig arbeider heter operarius på latin. Skjønt, noen fellesbetegnelse for alle arbeidere eller noen fagbevegelse fantes egentlig ikke i antikken, heller ingen idé om en felles klasse av arbeidere, arbeidstakere eller alminnelige lønnsmottakere. En operarius var i utgangspunktet en innleid og ufaglært arbeider. En mer faglært håndtverker ville hete opifex eller faber og hver en yrkesgruppe hadde sine egne benevnelser. Det nærmeste man kom fagforeninger, var collegia av ulike håndverkere, ofte oversatt med laug. Men noen håndverkslaug slik vi finner dem i middelalderen og framover, var de ikke. Mest av alt var et collegium en forening hvor medlemmene møttes fra tid til annen, diskuterte fag og betalte inn til en felles begravelseskasse. Det eneste vi kan være sikker på, er at de drakk sin vin og ofret til kollegiets skytshelgner og -ånder.

I dag går en ekstra tanke til i denne bloggen til vinitores, vingårdsarbeiderne! Dem kan vi se på denne flotte sarkofagen fra Istanbul arkeologiske museum:

Vi slutter oss til markeringen av dagen med et rungende: Vinatores totius mundi, coniungite!

Det er imidlertid store begivenheter på gang for alle som er interessert i vin og antikken. Vin og Ruin arrangerer et fenomenalt symposium i Roma:

VIN OG RUIN – VINENS VEIER FRA ROMA
På historisk grunn i Universitet i Oslos unike Norske Institutt i Roma gjennomføres over noen vårlige dager i mai et enestående seminar hvor kunnskapsrike og kjente bidragsytere fra en rekke fagfelt bidrar.

Vin var et av de aller viktigste produktene i Romerriket – som næringsmiddel, rusmiddel, handelsvare, samlingspunkt og kultisk symbol. Vin og vinranker ble eksportert fra Italia med legionene og driftige handelsmenn, og det ble etablert en vinkultur i hele det område som en gang var Romerriket. Siden har man dyrket, drukket, besunget (og besverget) vin i Europa. Italia er også i dag på mange måter enestående i vinsammenheng – med sitt unikt høye antall registrerte vindruer, sitt mangfold i regioner og kultivasjonsmetoder og med sine over en million vinprodusenter og stort spekter av vintyper og tilvirkningsmetoder, kan ingen annen nasjon vise til Italias vinøse mangfold.

Bakgrunnen finner vi i landets historie og i sær det romerske Italias betydning for vinens utvikling. Sett i sammenheng med landets historie i en Europeisk sammenheng har Italia gjennom forskjellige tider og epoker, men spesielt med utgangspunkt i det romerske, hatt en helt sentral rolle i utformingen av det kulturelle, kunstneriske, gastronomiske, arkitektoniske, politiske og på en rekke andre felter moderne Europa.

1500 år etter Romas fall er italiensk vin (atter) markedsledende i verden - hele 22% av all vin konsumert utenfor Italia er iflg tallenes tale i dag italiensk. Norge er intet unntak - Italia er det mestselgende vinlandet også her hjemme. Nordmenns drikkevaner er også i endring - vin øker på bekostning av annen alkoholholdig drikke, og interessen for vin er betydelig og stigende i Norge. Det er også den nær eksplosive veksten i interesse for Italia som gastronomisk-kulturelt reisemål. Kombinasjonen av tilgjengeliggjøring av Italia rent flymessig via tilrettelagte ruter fra tradisjonelle ruteflyselskaper og lavprisselskaper og befolkningens stadig økende kunnskap om og interesse for landet som vinnasjon må også medregnes. Men - interessen for Italia skapte flyrutene, ikke omvendt.

På innleggs- og deltakerlisten stiller et unikt kunnskapsrikt og bredt ensemble med anerkjente forskere og akademikere fra universitetsmiljøer i inn- og utland, høyt ansette og i denne sammenheng høyst relevante vinprodusenter fra historisk grunn,vinmakere, vinskribenter, eksperter og relevante andre. Det er første gang disse miljøene samles for å belyse dette temaet, med forgreininger til både historisk-arkeologisk akademia, nytelsesorientert kulturhistorie, det antikke Roma, vinkonsum og vinskribenter, vin som fag og filosofi, og italiensk vin i Norge og verden i dag.

Prosjektet er svært positivt mottatt i alle informert miljøer og imøteses med forventning i inn- og utland, noe som også har innebåret at Vin og Ruin ved publikasjonstidspunktet nå er et nordisk seminar - Sverige og Danmark bidrar med meget sterke akademisk krefter. Det opplyses videre at i tillegg til de umiddelbart faglig sett relevante miljøer er Vin og Ruin i sin form nå såpass spennende og vidtrekkende innenfor sin tematikk at en rekke andre informerte (fag, media, relevante andre) med en mer generell kulturell-, reise- og/eller nytelsesorientert tilnærming til temaet ønsker å delta og ønskes selvsagt velkommen til Roma – begrensning settes ved lokalenes størrelse.
Mer informasjon og påmelding her: http://www.vinogruin.no/


På denne dag velger vi oss selvsagt noe RØDT, og en vin som er klippefast, solidarisk og et ekte forbilde. Det blir en vin fra en av produsentene som kommer til Vin og Ruins symposium i Roma; Feudi di San Gregorio med den kraftfulle Taurasi (kr 253,-). På bildet ser vi 2005-årgangen med den vakre fuglemosaikken, som dessverre er fjernet på den 2006-årgangen som nå er i handelen. Taurasi har all den styrke man kan ønske av en vin med så sterke konnotasjoner til oksen (taurus, på latin), og det er da også en vin som roper på en biff! Dette er utrolig godt foredlede aglianico-druer med et massivt trøkk - masse smak, stor spennvidde og intens nytelse. Rett og slett en personlig favoritt denne, å ligne med et sprudlende, kampvillig 1.mai-tog med appeller til alle og en finstemt lyd av Internasjonalen. Gratulerer med dagen!

4 kommentarer:

 1. Hei Jon, Vin og ruin-seminaret på Det norske Instituttet høres veldig spennende ut! Tenkte jeg skulle skrive om det og linke på bloggen min: www.mittroma.blogspot.com. Kan jeg få lov til å bruke utdrag fra dette innlegget?

  SvarSlett
 2. flott artikkel, dette er en av favoritt bloggene mine

  besøk meg her tilbudsvarer.blogspot.com

  SvarSlett
 3. flott artikkel, dette er en av favoritt bloggene mine

  besøk meg her tilbudsvarer.blogspot.com

  SvarSlett