torsdag 10. november 2011

Ny mosaikk med motiv fra Bacchusfest funnet i Bulgaria

Bacchus er jo definitivt vår mann i antikken, ...eh.. vi må vel si vår gud i antikken. Ekstra gledelig er det derfor for Vin og Ruin når noe nytt og spennende dukker opp som angår vinguden. I oktober 2011 kunne bulgarske arkeologer stolt vise fram en ny mosaikk med et flott og detaljrikt motiv fra en Bacchusfeiring, melder Focus News agency.

Funnet av mosaikken er gjort i Stara Zagora, i et Dionysostempel rett ved forum i det som en gang var den romerske byen Augusta Traiana i Moesia Inferior. Mosaikken viser en scene med Bacchusfølgere i dans. Leder for det historiske musset i byen, Dimitar Yankov, forteller at mosaikken kan dateres til det 200-tallet evt.: “The complex figures of dancing women suggest the mosaic was done by a great master. The clothes are in five shades of blue and the red color varies from pink to dark red. The figures are very fine. One of the women holds castanets in her hands and the other one holds other music instruments. The folds of their clothes suggest their knees are bent. Their ankles are bare and their legs move. There is play of light and shade.” Undersøkelsene er ikke ferdige og teamet har et godt håp om å kunne finne også Bacchus selv som en del av mosaikken.

En mosaikk (mosivum) er selvsagt et kunstverk som står under de ni musenes beskyttelse, og her er det snakk om en teknikk vanlig for gulvmosaikker, opus tessellatum, med små tesserae (på en kvadratcentimeter). Mosaikken befinner seg på privat eiendom, så om den derfor må flyttes, så står et enormt og nitid arbeid foran konservatorene.

Byen Augusta Traiana ble grunnlagt av keiser Trajan i det som en gang var Trakia, til erstatning for byen Beroe, et navn den tok tilbake i seinantikken. Keiser Trajan var en av de mest ekspansive keiserne, en sann vir militaris, som la Dacia (dagens Romania) og Arabia Petrae(dagens Jordan) og deler av Mesopotamia til Romerriket. Dessuten var han grei med Senatet. Ikke rart han fikk betegnelsen optimus princeps. Han var også kjent for å være glad i gutter og vin, "men han drakk all den vin han ville uten å bli full, og i samkvem med gutter skadet han ingen", forsikrer Dio Cassius oss (68.6.4). Bacchus ville nok tvilt på om noen - menneske eller gud - kunne supe litervis med vin uten å bli full, men historien skal vel illustrere at Trajan ikke gikk kanakkas, slik som Bacchusdyrkerne var kjent for å kunne gjøre. Romerne var jo så på vakt mot den slags utskeielser.

Hva kan vi velge som passer like godt til Bacchusdyrkere, provinsboere, flisleggere og fornemme pederaster som ikke skal bli dritings? Det må bli en veldig god all-rounder som ikke er for alkoholsterk og attpåtil er lett tilgjengelig. Da faller valget ned på en Ca'Rugate San Michele Soave Classico 2010 (kr. 115,-). En deilig hvitvin til enhver anledning, som endog finnes i de fleste polhyller land og strand rundt, til en finfin pris. Passer godt til fisk, skalldyr og lyse retter - tåler veldig godt krydret mat! Utmerket å servere på vernisage, om du har eksklusiv kunst å by på, eller om du bare vil vise fram de nye mosaikkflisene på badet ditt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar