tirsdag 7. juni 2011

Noah - Vinen og fylleangstens stamfar

Det er mange ting som forundrer i Bibelen. En av dem er beretningen om Noah. La gå at han ventet i 500 år med å få barn - noen og enhver som har prøvd å ha en skokk med unger tenker vel fra tid til annen at det kunne man utsatt, men det blir jo ikke noe lettere med åra. Nåvel, Noah er jo beskrevet som en rettferdig og hederlig mann så han ble jo som alle vet pekt ut til å bygge sin ark og fylle den med to eksemplarer av alle arter som skulle overleve syndefloden, da Gud var drittlei de andres oppførsel. Denne bibelhistorien er godt kjent, men beretningen om syndefloden kjenner vi også fra flere andre mytologiske fortellinger fra Midtøsten. Den er tidligst nedtegnet i det sumeriske eposet om helten Gilgamesj.
Noah tok ikke bare med seg en hann og en hunn av "alle slags fugler og alle slags fe og alle slags krypdyr på marken" - personlig synes jeg kanskje han kunne spart seg for et par giftslanger - men også en vinplante! "Noah dyrket jorden, og han var den første som plantet en vingård" (1.Mos.9.20). Da må han ha hatt planten Vitis vinifera for hånden, moderplanten til neste all vin slik vi kjenner den!
Ifølge bibelfortellingen landet Noah på Ararat-fjellet, i den tyrikske delen av Kaukasus. Moderne analyser viser også at det var fra dette området urvinen hadde sitt utspring. Det var her Vitis vinifera sylvestris, en av omlag 100 ville vinplanter, første gang ble kultivert for å lage vin. I samme området har forskerne funnet urhveten, Einkorn, og det er også her noen av verdens første byer dukker opp - så vi er ved sivilisasjonens vugge. Man snakker om jordbruksrevolusjonen som den perioden hvor menneskene gikk fra å leve som jegere og sankere til bofaste jordbrukere. Tradisjonelt har man da forestilt seg at det var behovet for mat, i form av korn og andre nyttevekster som utløste dette. Men det er også helt seriøse forskere som mener det likegjerne kan ha vært lysten på øl eller vin som gjorde mennesker til bønder. Noen oppdaget kanskje den artige effekten av gjæret fruktsaft og med små knep skjønte at både smaken og effekten kunne utbedres med litt stell og finesse.
Men så - etter noe tid med odling, poding, luking, innhøsting, pressing og fermentering, får vi tro - skjer det med Noah som flere av oss har opplevd, "Da han drakk av vinen, ble han drukken", kanskje i overkant full, for han "kledde seg naken inne i teltet." Nåja. Verre ting har vel skjedd i fylla. En av sønnene hans, Kem, kom inn i teltet og så ham naken, og verre ting har vel skjedd mellom barn og foreldre - selv om faren nå hadde rundet 600 år! De andre brødrene gikk inn til Noah - men selv tildekket - og fikk dekket ham til. Men så kommer det som overrasker meg mest i historien.


Da Noah våknet, bakfull og beskjemmet, og fikk høre om dette dagen etter, forbanner han Kam, og av alle, Kams sønn, sitt eget barnebarn, Kanaan. De skal være treller og Kanaan ble tilsynelatende forvist. Til nettopp Kanaans land, dvs. Palestina. Den hederlige gamle gubben Noah må ha hatt tidenes fylleangst - jeg har iallfall ikke hørt om noen som har forbannet sine barnebarn på bakgrunn av noe slikt. Tidenes mest bluferdige? Det står ikke noe sted at han angret heller - verken på fyllekula eller forbannelsen! Finnes det en teolog der ute som kan oppklare?Hva slags vin kan han ha drukket, som ga et slikt resultat? For mye er vel det opplagte svaret. Men ellers så var han vel utålmodig etter å prøve vinen sin - og det går jo fort noen år før en vinplante gir dertil egnede druer, så vi kan vel regne med at det var fersk vin han helte i seg. Om jeg skulle kombinere en god dose galskap med å drikke for mye av en ung frisk vin på telttur, ville nok jeg valgt "galehuset", Casamatta Rosso 2010. Fordi den årgangen er nettopp frisk, god og lett å drikke (mye av) og så har den skrukork (om man har glemt sin vinopptrekker) eller om man vil ha med mye, men så lett oppakning som mulig, så kommer den på Bag-i-boks. Kanskje fikk vi også produsenten Bibi Graetz til å lage en egen Tendamatta for teltturer litt utenom det vanlige...

1 kommentar:

  1. Jeg kjenner at mitt forhold til Noah er noe rystet etter dette, men på den andre siden avsluttes det hele med en vinanbefaling å trøste seg med.

    Etter dagens klagesang under vinlotteriet, har jeg like godt lagt deg til under blogganbefalingene mine og bedt folk stikke innom en tur. Det bør være bra karma i neste runde?

    http://litentanketank.blogspot.com/2011/06/blogganbefaling-vin-og-ruin.html

    SvarSlett